Spiegelzaal

 

Het is Leopold II die de laatste ingrijpende veranderingen in het Paleis doorvoert. In 1905 laat hij door architect Flanneau twee salons op de eerste verdieping ombouwen tot een grote galerij met tongewelf: de Spiegelzaal, een imposante ruimte voor feesten en banketten. Inspiratie haalt hij uit de danszaal in een paleis op het eiland Isola Bella in het Italiaanse Lago Maggiore, dat hij zelf heeft bezocht. Voor het inrichten van de spiegelzaal worden de plafonds verhoogd.

 

De zaal wordt prachtig gedecoreerd en komt er ter gelegenheid van de 75-jarige onafhankelijkheid van België. De caissons en panelen van het gewelf zijn versierd met Romeinse taferelen, trofeeën, palmetten, overvloedshoornen en gestileerde blad- en bloemmotieven. De wanden krijgen gemarmerde Korinthische pilasters, bevatten rondbogen met deuren en vensters of spiegelvensters.

 

Leopold II was ook vorst van de onafhankelijke Kongostaat. Verschillende motieven alluderen daarop. Het ineengestrengeld dubbele L-monogram met ster verwijst naar Leopold en de 'Orde van de Afrikaanse ster’.

 

In 2007 wordt het startschot gegeven voor de restauratie van het interieur en krijgt de Spiegelzaal als eerste een opknapbeurt.

 

U kunt ook de fotogalerij bekijken.

 

De 'Spiegelzaal' is terug de gedroomde locatie voor diners, recepties, presentaties, walking dinners, ... Er kunnen zittende diners plaatsvinden tot maximum100 personen en er zijn receptiemogelijkheden tot maximum 250 personen. Bij mooi weer kan de receptie of het aperitief doorgaan op het terras van het binnenplein.

 

De nabijgelegen parkings zorgen ervoor dat u zonder problemen kunt parkeren.

 

Dankzij de unieke ligging van dit prachtige gebouw in het hartje van Antwerpen, het historische karakter en de museale functie is deze Spiegelzaal een aanwinst voor het meerwaardezoekend publiek.