Het Hollands Salon

Wanneer het Paleis onder Nederlands bewind komt, geeft Willem I zijn hofschilder Ignace Van Bree de opdracht om decoratiewerken uit te voeren. Van Bree is op dat moment directeur van de Antwerpse Academie en is van plan om de voorste salons te herstofferen in een eigentijdse stijl.

 

Hij start met de decoratie van het 'Hollands’ hoeksalon, dat Willem I en de Oranjedynastie moet verheerlijken. De fries die over het hele vertrek doorloopt, illustreert het roemrijke verleden van de Nederlanders. Hij toont naast staatslieden en militaire aanvoerders ook een aantal glorieuze wetenschappers en kunstenaars zoals Rembrandt, Rubens en Erasmus.

 

Op het plafond komen rond de kroonluchter de provinciewapenschilden, met centraal het wapenschild der Nederlanden. Om de grootsheid van de vorst extra te benadrukken, voorziet Van Bree ook in elk van de vier wanden een bas-reliëf dat een historisch feit uit de Nederlandse geschiedenis voorstelt.

 

Van Bree voltooit de decoratie van het hoeksalon in juli 1830. Verder zal hij niet geraken: amper een maand later breekt de Belgische revolutie uit. Willem I zal de verbouwingen nooit zien.