Empirestijl en -meubilair

 

'Empire’ is de stijl van het eerste Franse keizerrijk, letterlijk vernoemd naar 'keizer’ Napoleon. Het is in de eerste plaats een interieurstijl voor de betere burgers. De empirestijl bevat elementen uit de Oud-Egyptische en Romeinse bouwkunst en is verwant aan de classicistische Lodewijk I-stijl. Napoleon laat de Franse kastelen en paleizen aankleden in deze moderne stijl.

 

Wanneer keizer Napoleon in 1811 het Paleis in Antwerpen verwerft, belast hij zijn keizerlijke architect Pierre Fontaine onmiddellijk met de verbouwings- en aanpassingswerken. Fontaine was, met zijn collega Percier en de schilder David, de 'uitvinder’ van de empirestijl. De concrete uitvoering van de plannen gebeurt onder leiding van architect François Verly.

 

Op twee na worden alle salons in empire heringericht. Meubels, luchters, sieruurwerken… worden uit de beste Parijse ateliers en vanuit het paleis in Amsterdam aangevoerd. Nagenoeg de volledige inventaris van het toenmalige meubilair staat tot 1970 in het Paleis op de Meir opgesteld en is – na enkele decennia bruikleen en restauratie – terug te bewonderen.

 

U kunt ook een kijkje nemen in de fotogalerij.